Kun kokoajan on kiire ja kaikkea kiinnostavaa tehtävänä ei ehdi lukea niin paljon hyviä kirjoja kuin tekisi mieli. Vaikka äänikirjat ovat vanha juttu en jotenkin ollut ymmärtänyt niiden hienoutta vielä vähän aikaa sitten.

Kuuntelin aikanaan Lovecraftin Call of Cthulhua tietokoneen kaiuttimista nukkumaan mennessäni, mutta nyt keksin kuunnella äänikirjoja puhelimesta bussimatkoilla ja koiraa ulkoiluttaessa. 

Äänikirjojen kuunteluun on olemassa erilaisia sovelluksia kuten Audiable tai audiobook.com, mutta en ole itse niitä vielä alkanut käyttää. Helppo tapa on etsiä YouTubesta audiokirjoja.

Erityisesti youtubesta löytyy klassikoita ja muita vähän vanhempia auidokirjoja, eikä tekijänoikeudet ole välttämättä aivan kunnossa. Itse kuunnellessani Frank Herbertin Dune:a. Päästyäni kolmeosaisen audiokirjan viimeisen kirjan viimeiselle kolmannekselle, katosivat kirjat YouTubesta tekijänoikeuksien takia. 

Onglemia oli myös kun aloin kuuntelemaan Jules Vernen 20000 leagues under the ocean -kirjaa. Kirjasta on YouTubessa useita eri versioita joissa ja hyvän löytäminen oli yllättävän vaikeaa. Yhdessä versiossa joka luvun alussa lukia kertoo luvun numeron, kirjan nimen, oman nimensä, tekijänoikeuksien haltian, nauhoituspaikan ja luvun nimen. Myös uusien kirjojen löytäminen on YouTubesta varsin hankalaa koska palvelu ehdottaa vain muutamia uusia kirjoja ja usein juuri samojen kirjojen eri versioita tai osia.

Lisähankaluutta tuovat myös mainokset joita joissain audiokirjoissa rittää, sekä YouTube appin vaatimus pitää ruutu kokoajan päällä joka vie akkua täysin turhaan.

Voi olla, että audiablen kuukausimaksullisuus ei olekaan niin ylitsepääsemätön este, sillä audiokirjojen kuunteleminen yhdistää nykyaikaisen musiikinkuuntelun helppouden ja perinteisen mielikuvituksekaan ja rikkaan kirjallisuuden.