Tässä blogissa kerron muutamia yksinkertaisia kikkoja, joilla huonosti toimivaa internetyhteyttä voi yrittää korjata. 

Nämä ohjeet ovat Windows koneelle, ja esimerkit ovat Windows 7:stä, koska se on itselläni käytössä.

Eli, internet ei toimi, vituttaa, työt kesken, kiire? Kuten Windowskoneissa yleensä, lähes kaikki viat saa korjattua koneen uudelleen käynnistämisellä. Aina se ei kuitenkaan ole käytännöllistä ja silloin voi kokeilla jotain tässä blogissa esitellyistä keinoista.

Minä en ota minkäänlaista vastuuta mahdollisista ongelmista joita keinojen kokeilemisesta johtuu, enkä väitä olevani alan minkäänlainen asiantuntija - tietokoneiden kanssa on kuitenkin tullut näperrettyä kohta 20 vuotta ja muutama kikka on siinä ajassa tarttunut mukaan.

Ensimmäinen vaihe on luonnollisesti ongelman diagnosointi. Internetyhteyden ongelma saattaa johtua omasta tietokoneesta, modeemista, näiden välisestä yhteydestä eli johdoista/wifi signaalista tai jostain kodin ulkopuolella olevasta asiasta. Tässä esitellyt ohjeet vaikuttavat vain omaan koneeseen, eikä liittymästä itsestään tai palvelun tarjoajasta johtuvia ongelmia luonnollisesti saa itse korjattua. Toki kannattaa tarkistaa, että kaikki johdot ovat tukevasti kiinni ja se, ettei töitä yritä tehdä foliolla ja/tai kuparilla eristetyssä tilassa (eli että wifi signaali pääsee läpi).

Ensimmäiseksi kannattaa tutkia, onko tietokone ylipäätään yhteydessä mihinkään. Tämän voi testata "pingaamalla" mitä tahansa internetsivua. Esimerkissä käytän googlea, koska siitä voi yleensä olla varma että se ainakin toimii. 

Tee näin: avaa "Komentorivi" painamalla Windows nappia ja R kirjainta yhtä aikaa.

n%C3%A4pp%C3%A4imist%C3%B6.jpg

Kirjoita avautuvaan kenttään "cmd" ja paina enter.

run.jpg

Kun musta ruutu ilmestyy, kirjoita siihen "ping www.google.com"

ping.jpg

Ping tarkoittaa siis sitä, että internetsivua ikäänkuin tökitään. Jos internetsivu huomaa tökkimisen, se vastaa "pingiin" "pongilla", eli jos saat vastauksen, internet yhteys on ainakin olemassa ja liikennettä tapahtuu. Pong vastauksen tulisi näyttää jotakuinkin tältä. 

pong.jpg

Pingin alle tulevat rivit näyttävät tietoja vastauksesta. Täydellisesti toimiva vastaus tulee nopeasti (time=50ms eli vastaus tuli 50 millisekunnissa) ja kaikkiin 4. kutsuun vastataan.

Jos ruutu ei näytä tältä, vaan johonkin pingiin ei esimerkiksi tule vastausta ja riveille ilmestyy teksti "Request timed out" eli yhteys on aikakatkaistu, on internetyhteydessä itsessään jokin ongelma, mutta viesti kuitenkin lähetetään maailmalle - vastausta ei vain kuulu.

Jos vastaus on seuraavanlainen

EP%C3%84pong.jpg

tarkoittaa se sitä, ettei tietokone löydä palveluntarjoaja googlea tai mitään muutakaan - pingit eivät lähde ulospäin lainkaan eikä mitään liikennettä tapahdu. Ongelma on siis selkeästi käyttäjän omassa päädyssä. Tällöin kannattaa varmistaa että johdot ovat kunnolla kiinni ja että esimerkiksi modeemi on päällä. 

Jos tämä tai mikää muu tässä esitellyistä ratkaisuista ei toimi, kannattaa kaikki laitteet käynnistää kunnolla uudelleen. Eli virta pois, 10-20s odottelua ja virrat takaisin päälle. Odottelun aikana kaikki jäännösvirta katoaa laitteistosta ja voidaan varmistua siitä, että kaikki laitteen osaset todella käynnistyvät uudelleen.

Jos pingaus onnistuu, mutta ongelmia on tästä huolimatta olemassa tai osaan pingeistä tulee vastaus, mutta osaan ei, voit koittaa jotain seuraavista keinoista.

Kun tietokone muodostaa yhteyden internettiin, se todellisuudessa keskustelee vain sen modeemin kanssa johon se on yhteydessä. Modeemi on ikäänkuin toinen tietokone joka tulkkaa internetin datavirtaa tietokoneelle. Monet ongelmista johtuvat siis tietokoneen ja modeemin välisistä erimielisyykistä, eivät välttämättä yhteydestä itsestään. Yleensä kaikki ongelmat ratkeavat laitteiden uudelleen käynnistämisellä, mutta jos se ei ole käytännöllistä esimerkiksi keskeneräisten töiden tai muun käytön takia, voi yhteyden modeemiin uusia myös seuraavasti.

Ensiksikin, IP osoitteen uusiminen auttaa lähes kaikkiin ongelmiin. Tietokoneen uudelleen käynnistäminen uusii IP osoitteen automaattisesti. IP osoitteen voi uusia myös manuaalisesti seuraavasti:

Kirjoita komentoriville (win + R -> cmd ->) "ipconfig /release" Tämä lauseke vapauttaa tietokoneen IP osoitteen, eli irroittaa koneen modeemista ja siten myös internetistä.

release.jpg

Kuten yllä olevasta kuvasta näkee, ei "Eathernet adapter Network Bridge" kohdassa lue nyt mitään -> mitään yhteyttä ei ole.

Kun IP osoite on irroitettu, kirjoita seuraavalle riville "ipconfig /renew", paina enter ja odota hetki kun uusi yhteys muodostetaan. Tämä lauseke uudistaa IP osoitteen ja palauttaa yhteyden internettiin ja modeemiin. 

renew.jpg

Nyt Network Bridge kohtaan ilmestyi taas tekstiä, eli uusi IP osoitteesi. 

Jos irroitat koneesi internetistä, on hyvin suositeltavaa yhdistää se takaisin heti seuraavalla rivillä.


Toinen helppo tapa koittaa korjata oikuttelevaa internetyhteyttä käynnistämättä konetta uudelleen on DNS kirjaston tyhjentäminen. 

Kirjoita komentoriville "ipconfig /flushdns" ja paina taas enter. 

dns.jpg

Toivottavasti näistä on apua :)